Redaktørens kommentar   |   linker   |   kopirett   |   kontakt oss
   Turer
   Fiske
   Utstyr
   Friluft
   Fluefiske
   Fotogalleri
   Bokomtaler
korte filosofiske tekster
Er du ny her?

Velg da "turer" i venstre marg. Der finnes kanskje vårt beste stoff. Slapp av noen minutter – drøm deg bort i bilder - og ta deg gjerne tid til å lese og kommentere.

 

Nettstedet håper å inspirere de som drømmer seg frem mot fjellvann, multer, ryper og turer i urørt norsk natur

Det er hva vi kaller fjellogfiske.......

 

Under hvilke klimatiske forhold er det best fjellfiske egentlig? Er det spesielle erkeforhold som er bedre enn andre? Som alltid finnes mange meninger og her får du mine tanker om temaet. 


Fullmåne påvirker både stemningen og fisket i positiv retning.

Bettabeller:
Bett- tabeller er noe enkelte sverger til. I ABU's Napp og Nytt husker jeg de første slike tabellene og blader som Villmarksliv viser også slike spådommer. Fra oppveksten og sommerferier med besteforeldre minnes jeg også fortellingene om flo-, fjære- og månefasenes innvirkning på fisket. Det skulle være flø sjø (gå mot flo), omskifte mellom flo- og fjære (eller motsatt) for at fisket skulle slå til. Selv med sitt opphav i sjøfisket har jeg også for ferskvannsfiske overhørt lignende kommentarer i årenes løp. I tillegg regnes det med stigende måne og særlig fullmåne som ypperlig for fiskelykken. Mens også nymåne skulle være bra, mens periodene midt i mellom ikke ga like bra fiske. Bettabellene er hovedsaklig knyttet til slike observasjoner. Med en almanakk for hånden eller en titt inne på tekst- tv eller i aviser bør det være mulig å finne sin egen bettabell og i tillegg slenge inn sin egen overtro og tanker. Uansett har jeg mer trua på at vær, temperatur og vindstyrke har mer å si for fjellfiskets utkomme.

Været:
Langvarig stabilt vær der vanntemperaturen er høy er slettes ikke bra for ørreten (unnskyld ørretfisket mente jeg). I perioder med varmt stabilt vær tror jeg fisken blir lei og tverr. Iallefall kan det virke som om slike stabile perioder (over 1 uke) gjør at fisken ikke biter. Selv fikk jeg erfare dette på min toukers tur på Hardangervidda i 2004 da fisken helt sluttet å bite og der kun sporadiske kveldstimer kunne gi noe resultat. På samme måte vil det være om regnet og uværet hersker i lange perioder. Ved begge tilfellene er det en ting du skal håpe på og det er værskifte. Og skjer det er det et sted du bør være - nemlig ved et idyllisk fiskevann i fjellheimen. Både i overgangen fra regn til sol og særlig om det motsatte skjer så kan du oppleve drømmefiske. Best liker jeg når det etter langvarig varme blir et skikkelig regnskyll med litt vind i kastene. Kanskje også supplert med litt lyn- og torden. Da trosser jeg alt som heter forsiktighet og haster ivei mot yndlingsplassene. 


Ved langvarige perioder med stille og fint vær kan man like gjerne koke seg en kopp kaffe enn å teste slukstanga. Her fra Namdalskysten.

Temperatur:
Ørretens matinntak og hyppighet ndg spising øker med vanntemperaturen. Man sier at den og har en yndlingstemperatur som ligger i området 8 - 12 grader. Dette kan vel og diskuteres siden ingen noengang har spurt fisken om dette. Kanskje er også fiskene som oss at noen er varmblodige mens andre.... Det som menes med yndlingstemperatur er at matinntaket da er optimalt, og det gjør at fisken går dit temperaturen holder seg på dette nivået. Dvs den søker varmere vann om vinteren og våren og kaldere vann om sommeren. På våren er vannet varmere i bekkeinnløp og nære vannflaten mens det dypere og ved brebekker er kaldere. Å oppsøke disse stedene er derfor et godt tips for å finne fisken. På sommeren opplever man gjerne at fisken slår seg vrang og mest sannsynlig er den da å finne på litt dypere partier. Bunnfiske med mark eller sluker er kanskje da det som skal til for å skaffe dagens middag.

Vinden:
Generelt kan man si at for sluk og spinnfiske er vind en klar fordel. Det gjør fisken mindre sky i tillegg til at din aktivitet ikke synes så godt for skapningene der nede i vannet. Sannsynligvis gjør det at fiskeredskapene dine heller ikke så lett blir avslørt som juks og fanteri. Det er mer bevegelse, mer bråk og flere lukter i vannet som gjør at fisken i beslutningsøyeblikket får mindre mulighet til å bedømme sluken eller spinneren. Er det ekstremt sterk vind vil fisken samle seg på den siden vinden blåser mot. Der vil bølgene slå inn mot land og virvle opp smådyr o.l. fra skjulesteder mellom steinene. Det urolige vannet gjør også ørreten mindre redd for å oppsøke de grunnere partiene. Når det gjelder vindretning er det for de fleste fjellområder av litt ekstrem art et fortrinn om vinden kommer fra sørøst eller sør. Dette gir varmere vær og dermed varmere klima og varmere vann i overflaten der fisken vil samle seg og øke aktiviteten. Den leie nordavinden blir så motstykket og er nok tross enkelte stabile godværsperioder relativt hatet av oss fjellfiskere. 


Når nordavinden over lange perioder sender iskalde vinterbyger over sommerfjellet kan fisken gå i dvale. Her fra Børgefjell der denne uka ga 1 fisk, snittemperatur på 3 grader med storm og snøbyger. Ikke akkurat drømmeferie, men en god tur å se tilbake på likevel.

Som en oppsummering kan man si at man under fjellfiske er ekstremt utsatt for de forholdene været skaper. For lange turer kan man rett og slett ikke planlegge noe. For ting må tross alt planlegges de ukene det er praktisk mulig å få ting til å stemme med turkamerater, ferie og andre opplegg. Da kan man ikke vente alltid vente å se an været. I tillegg er det ofte litt langt å gå og eller kjøre og man kan ikke plutselig bestemme seg for å komme f.eks til det hemmelige vannet på Finnmarksvidda. Dette gjør også sitt til at vanlig sportsfiske normalt ikke klarer å ødelegge fisket i et vassdrag på fjellet. Det er nemlig for mange ugunstige perioder til at folk gidder å valfarte dit år etter år.

Det beste fjellvannet kan virke helt dødt mens det dårligste vannet også virker dødt. Dermed er spenningen komplett og tolmodigheten satt på prøve. Er det fisk her? Er det stor fisk her? Er det noen vits å fiske mer? Nei hit gidder jeg aldri mer å gå? Tenk å gå 6 timer hver vei, og bruke en uke på dette og så får vi ikke ett napp og bare møkkavær.

Nettopp det er utfordringen med den edleste form for fiske - etter fjellfisk i Norges mange høytliggende og øde små fjellvann. Det krever så enormt mye av deg - og du kjemper litt mot elementene. Det å trives og lykkes da smaker derfor så utrolig godt. Og godt er det når du har forstått storheten i det å være overlatt til deg selv der i fjellheimen. Akkurat slik folk har gjort det i tusenvis av år i det karrige Norge.

til hovedsiden


Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.

Legg inn kommentar
Overskrift:
Navn:
Kommentar:


ola, 02.07.2014 10:38:41

kan variere

På havet er det som regel svart hav mange plasser når det er østavind.


hh, 19.07.2009 17:35:07

Varierer

Dette varierer veldig, jeg har både opplevd drømmefiske med sluk når det er helt vindstille og stri nordavind. det er nokk ikke noen fasit på dette


Jostein, 16.09.2008 10:33:44

Drømmefiske

Sønnavind og kraftig regnskyll ga drømmefiske for meg i sommer..


Tor J. , 18.08.2008 22:58:26

Nordavind

Hei Jeg har fisket i nordavind å fått mye fisk men da har det vert nordavind i mange dager på rad.


Ragnar, 08.03.2008 13:20:12

Noen som vet?

Om, og når Abu kommer med årets Napp og Nytt


Ragnar Sollid Næss, 07.03.2008 12:14:06

Kan dere legge ut årets tabell?

Siden de e så trege med å komme med ny katalog med årets tabell, kan dokker legga ut årets tabell, sånn så dokker gjorde i fjor?


T, 16.08.2007 21:05:43

Føn-vind

Selv har jeg dårlige erfaringer med slukfiske etter ørret i sol og varmt vær samt kraftig østlig føn-vind i fjellet på vestlandet/møre. Mulig det bare er maks uflaks men har ikke kunnet bekrefte det motsatte enda.


Erling, 20.07.2006 18:15:43

Fiskeforhold på fjellet

Hei, som fluefisker har jeg god erfaring med fint vær og skiftende bris. Har også god erfaring med å fiske der vinden kan blåse insekter ut på vannet. Det må da ikke være for kaldt til at insektene er aktive. Om natta bør det ikke blåse for mye (det gjør det sjelden) fordi fisken da rett og slett ikke oppdager fluenes siluett mot himmelen. Generellt synes jeg det er lettere å lure ørret på fjellet pga at den der har mindre mat å fråtse i.


Ragnar, 19.01.2006 11:11:24

Vær og fjellfiske

Akkurat Øyvind,disse innleggene beviser at det forutsigbare ved ørretfiske er at det er uforutsigbart


Øivind, 18.01.2006 21:36:29

Vær og fjellfiske

Ja, der kan man se: Lokalkunnskap er det viktigste..


SM, 18.01.2006 15:06:22

Vær og fjellfiske

Har eit vatn her på Sunnmøre som er best når det er tåke og vijndstille. Litt regn skadar heller ikkje. Sol og vind er ikkje bra for fiske i det vatnet


Ragnar, 18.01.2006 10:51:34

Vær og fjellfiske

Eg "har" et vann inni Hjelmelandsheiene der fisken kun bide når det e sol,varmt og fint,og kraftig østavind. Under andre "normale"forhold har eg aldri fått fisk i dette vannet!


Øivind, 18.01.2006 07:43:51

Vær og fjellfiske

Hvilken type fiske tenker du på? Oterfiske?


haukis, 17.01.2006 22:36:32

Vær og fjellfiske

Hadde meget god erfaring med fiske i motvind, har hørt om det i mange år uten å faktisk prøve det. Det ga mange fine kilos fisk (vinden kom fra øst)


Petter, 22.12.2005 13:44:08

Vær og fjellfiske

Men ikke når det skumrer/er blitt mørkt, da "ødelegger" vind for vakinga, iallefall medfører den at vi ikke ser vaka og kan kaste på dem.


Hansemann, 21.12.2005 23:40:52

Vær og fjellfiske

Det viktigste er dog at det ER vind, så fisken ikke er så sky.


A. Guttormsen, 21.12.2005 16:16:53

Vær og fjellfiske

Helt enig med Lars her. Vind fra sør gir best fiske. Nordavind er som regel dødfødt.


Lars O. Bråten , 18.09.2005 22:04:02

Vær og fjellfiske

Jeg er sikker på at vinden har mye å si på fiske og det er ikke å komme bort ifra at fisket er best når vinden kommer fra sør! Det er da det er fiskebett!


Til 				fotogalleri
Quiz
Hva viser bildet?
Dagens utsagn
En tung sekk bygger moralen
Bokomtale

Terningkast:

Kommentar
Tradisjonell Lavvo med Raier og sterk duk ?
Avstemming

Hva er best på tur?
Telt, ingen tvil
Lavvu, basta
Kommer an på


Søk siste tiden


isfiske
børgefjell
finnmarksvidda
rype
sluk
røye
tolga
vinteren
stabbursdalen
rindal
forollhogna
nordmarka
hardangervidda
telt
saltfjellet
femundsmarka
skjækerfjella
Fjellrype
moh
blåfjell
ørret
atnasjøen
knuter
jakt
sylene
femund
atnasjøen
Storfugl
ørretfiske
finnmarksvidda
alta
røyefiske
kjennetegnene
tiur
rendalen
stor
Femundsmarka
største
porsanger
finse
turtips
fosen
nordfjord
svartisen

Annonse