Redaktørens kommentar   |   linker   |   kopirett   |   kontakt oss
   Turer
   Fiske
   Utstyr
   Friluft
   Fluefiske
   Fotogalleri
   Bokomtaler
korte filosofiske tekster
Er du ny her?

Velg da "turer" i venstre marg. Der finnes kanskje vårt beste stoff. Slapp av noen minutter – drøm deg bort i bilder - og ta deg gjerne tid til å lese og kommentere.

 

Nettstedet håper å inspirere de som drømmer seg frem mot fjellvann, multer, ryper og turer i urørt norsk natur

Det er hva vi kaller fjellogfiske.......

 

Denne siden omhandler norges dyreste bær: "multene", og er dedikert til alle de som hvert år begir seg ut i skogen og på fjellet for å lete etter disse gyldne godklumpene. Og hva hadde julaften vært uten "multekrem" til dessert? Nei, for naturinteresserte nordmenn er multene god som gull.


Fjellets gull - her fra Blåfjella og Skjækerfjella nasjonalpark.

Det latinske navnet er "Rubus chamaemorus". Vi kaller dem bare multer eller "fjellets gull". Kallenavnet kommer nok av at bærene ligner på gull i fargen. Med sin gul- oransje- røde farge ser multene delikate ut. Kilosprisen for multer er aldri under 90 kroner kiloen, og i vanlige områder må man slite for kiloene. Multer vokser vilt i Norge og våre naboland, selv om det enkelte steder er prøvd å dyrke bær uten alt for stor suksess. Multene er noen sære bær, og man må være forberedt på det meste som multeplukker. Årsaken er at de er avhengig av så mange forhold for å vokse seg store og fine. Snødybde, vær, temperaturer, vindretning og innsekter og kuldenetter er eksempel på forhold en multeplukker vil bruke for å unnskylde sine tomme spann.


I Lierne - Nord- Trøndelag kan man finne slike områder tett ved veien.

Multer finnes i fjellstrøk over hele Norge, Sverige og Finnland men er i enorme mengder enkelte steder: Har du funnet en skikkelig bra moltemyr en gang kommer du aldri til å glemme det. De største sjansene for å finne ei slik myr i Norge er nok fra Finnmark og sørover til Lierne og Trøndelag. Men også i fjellstrøk lenger sør plukkes betydelige mengder. Hvert år er det mange som valfarter til sine spesielle og oftest hemmelige steder.


Duggfriske bær i fjellheimen

Multenes utvikling
Multenes første fase er som blomst. Det finnes hannblomster og hunnblomster og forskjellen ser du inne i den gule sirkelen i blomstens kjerne. Men det kan også være store flater dekt av bare grønne multeblader. I blomst- fasen gjelder det at insekter bestøver blomstene. Alstå flyr mellom blomster av ulikt kjønn. Dette må skje i blomstringsfasen som i tidsrom kan variere noe etter vær og temperatur. Dersom blomsten ikke blir bestøvet mister blomsten de hvite kjennetegnene sine og blir som på bildet til høyre under. Da heter det at den "har ikke knytt seg", og det blir ingen bær.

 
Multene som blomst til venstre og ikke knytt til høyre. 

Hvis derimot bestøving skjer, knytter multeblomsten seg og det røde på bildet over til høyre folder seg sammen rundt en stadig voksende bær. Etter hvert vokser bærene ut av den foldede beskyttelsen og blir til multekart. Dermed er det kun frostnetter i den modne perioden som kan ødelegge for multekremen til jul. Skulle du vente for lenge med multeturen blir bærene gule og etterhvert innskrumpet og uspiselige.

Sessong
Sessongen for multene er fra midt i juli og frem til den første frostnatta. En natt med temperaturer under 0 gjør bærene sammenlignbare med en gummiball. Før multene blir modne kalles de for multekart, og i denne fasen er de mest ettertraktet som indigrediens i "Multelikør" som mange lager seg til festlige anledninger. Å plukke multekart er i dag ulovlig i Norge, og gjør du det får du mulkt! Jeg kjenner faktisk til historien rundt den første anmeldelsen mot en multekartplukker her i Norge. Det var rett etter at regelen ble innført at et ektepar i 40- 50- årene i lengre tid hadde ventet på at multene skulle bli modne. Bærene det snakkes om lå tett i tett på ei myr ca. 50 meter fra hytta de eide. En formiddag kona så ut av vinduet fikk hun se en person i aktivitet ute på multemyra. Etter å ha forstått hva som skjedde var hytte- eierne raskt på pletten, men det var for sent. Myra stod der tom for kart, og de 3 - 4 litrene i mannen's bøtte levnet ingen tvil.

Historien er helt sann og en liten påminnelse om hvorfor det er krig her i verden......... Og det skal vel heller ikke legges skjul på at eieretten til "egne" multemyrer kan føles sterk blant enkelte.

Multene vokser også helt ute ved havkanten, og på odder og skjær ved kysten. Her modner de mye tidligere enn oppe på fjellet, og dette er en av grunnene til at båttraffikken mellom forskjellige holmer langs kysten øker betraktelig fra midten av juli.

Oppbevaring:
Multene holder seg ikke så lenge i kjøleskapet, så skal man gjemme dem til jul er fryseren bra som lagringsplass. Her holder multene seg gode i lang tid, og kan brukes som syltetøy eller hva det skal være. Å finne stedene hvor det er mye multer kan i likhet med leting etter de beste fiskevannene ta mange år, og kanskje et helt liv. Defor skal det mye til før en svoren multeplukker røper sine favorittsteder. Har man brukt år med svette og slit er det unaturlig å fortelle det uten videre. Multene har en tendens til å trives på visse steder, og det gjelder å lære seg hvor. Generellt er det mest multer i fjellsider/ lier som heller mot nord. Men som sagt før, man vet aldri med disse bærene....


Fjellet er gavmildt i noen hektiske høstuker.

Multekrem:

Fløte, multer og sukker
Visp fløten stiv og bland den med sukrede bær.
Server kremen kald med krumkaker. 
Pynt gjerne med noen ubehandlede bær på toppen!

til hovedsiden


Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.

Legg inn kommentar
Overskrift:
Navn:
Kommentar:


Eva Jensrud, 01.06.2019 08:01:46

Muler - C vitamin-kilde

Multer inneholder nesten dobbelt så mye C-vitaminer pr 100 g enn hva appelisinen gir deg !


Mary L. Røsand, 19.12.2018 16:59:58

God multekrem

Multekremen blir best hvis du først koker syltetøy av multene: Kok multene i 10 min. Trekk kjelen av platen og rør inn sukker, ca 300 g/kg multe. Gi det en kjempekort oppkok. Sett kjelen i kaldt vann og la den bli helt avkjølt. Pisk fløten med med litt sukker, og bland syltetøy forsiktig inn i kremen. Du smaker deg frem til når det er passe. Dekk skålen med f eks plastfolie og sett skålen i kjøleskap en stund før servering så smaken får sette seg. Pynt med rå multer. Server. Det er fantastisk godt :-)


Jimmy aanes, 02.07.2018 17:17:43

multer

Kan man få kjøpt multebær nå?


Elise Oftedal., 20.08.2016 12:28:00

Loven ang kartplukking er endret.

Før var det ikke lov å plukke moltekart. Man trodde at dette ville skade molteplantene. Kartplukkeforbudet ble det slutt på i 2003, men mange synes nok at molta smaker best når den slipper hamsen og er moden.


Helena, 19.08.2015 20:25:58

Hei, Ikke glem stavekontroll før artikkelen legges ut. Sesong skrives f.eks med en s ;-) Hilsen Helena


Rolf Elgseter, 01.01.2014 19:52:16

Molteradar

Mine erfaringer som mangeårig bærplukker er å sette seg ned i lyngen dersom multene vokser delvis kamuflert av lyng og annen vegetasjon. Da finner ofte jeg flere bær innenfor samme område enn om jeg kun går rundt og plukker de bærene jeg ser. Så sparer man ryggen litt også.


vannm75, 01.09.2012 12:00:25

multer på vidda

noen gode tips hvor jeg kan finne multer på harangervidda, holder til i haugesund, evt noen som er med på tur...


knut, 08.07.2012 12:41:21

Han og Hunnmulte

Det lett åsjå, han blomst har ikkje tegn til å bli multe. Derimot multeblomen den ser ut som ei multe inne i blomen, der er ei lite krone som er starten på multa.Enkelt


red, fjellogfiske, 06.08.2010 21:24:56

multer

I Trøndelag er d store lokale forskjeller. På Fosen ser d ut til å være best i nordvendte hellinger.


Johan, 05.08.2010 12:37:05

Molter, fjellets gull

Har samme erfaring. Tror det blir et dårlig år i sør-norge. Forøvrig noe som vil vedvare om klimaet slår til. Ndg blomstring 25.juli høres det sent ut, men det kan gå om ikke frysenetter slår til innen modning.


Knut, 26.07.2010 10:31:34

Multer 2010

Jeg har nå vært rundt på en del gode multeområder i Hallingdal, uten å finne så mye som en eneste kart. I 1200 meters høyde fant jeg noen områder med flott blomstring nå 25. juli. Er dette for sen blomstring til at det skal kunne bli bær av det? Er det andre i Sør-Norge som har samme observasjoner som meg iår?


Øivind, 20.07.2010 21:37:22

Re: hann og hunn multe

Det er ikke så lett å se forskjellen på hann og hunn multe. Hannblomsten er ofte noe større enn hunnblomsten og den gule kjernen er fagrere. Noen som har en bedre beskrivelse?


veronica, 20.07.2010 08:10:40

Vekker instinktet

Flott tekst om multer og nydelige bilder. Nå er jakt instinktet vekket. Så får en bare håpe hellet er med en når en tusler i veg i fjell og skog så det blir jul i år og.Ingen jul uten multe nei.


Ann-Helen, 19.07.2010 15:07:29

Multer

Hvordan kan jeg se at det er en hann og en hunn multe? Fra en ivrig multeplukker fra Troms


Roger, 14.10.2009 21:53:40

Molter, fjellets gull. Godt for kroppen.

Multer inneholder nemlig fenolet ellagic tannin, som hemmer veksten av skumle bakterier i tarmen. Disse egenskapene holder seg, selv om bærene fryses ned. Derfor tror forskerne at bærpulver kan bli sydenturistenes beste venn. Mange bruksområder Forskerne hadde flere skumle bakterier under lupa, for å finne ut hvor godt bærene virket. Det viste seg at fenolene hemmet både salmonella, stafylokokker og camphylobakter, mens listeriabakterier ikke så ut til å la seg affisere. Så nå er det bare å lage seg multekrem en 4- 5 ganger i uka.


jann- rekke ertebyrgensen, 14.10.2009 15:53:52

multe komentar

det var en fin tekst om den fine bæra, men det dere glømte å nevne var at multebæra har noe i seg som ingen andre spiselige ting har har, er ikke helt sikker på va det heter men det er noe som er supert for at kroppen din skal være perfekt.<3 :)


arne hjelmtvedt, 30.04.2009 10:48:22

Fjellets gull

Jammen har du fått med deg mye om denne populære bæra Christian. Det værste var at jeg fikk vann i munnen,...-og det er ikke bare bare, ettersom fryser'n er tom for disse flotte bæra. Et par små oppskrifter til følger: Multer m/fløte. -Sukrede multer med upisket fløte. Multer og Båbær med fløte: -Sukrede multer -sukrede blåbær spises med upisket fløte. Den siste formen for multedesert passer godt til rypemiddagen. Det er mye å se fram i mot i tiden som kommer...gitt!


Lillian, 24.08.2008 00:18:49

Hvor finnes de?

Hei Enslig småbarnsmor lurer på hvor i Alvdal jeg kan ta med småjentene å finne multer? Ønsker jo at de skal ha et nært forhold til bærplukking da jeg selv aldri har hatt noen som tok meg med på sånt. Ønsker at de skal synes dette er en flott aktivitet, også er det jo så godt;-)


TV_produksjon, 04.08.2008 15:38:29

Noen multeinterreserte på Hardangervidda?

Vi skal opp til Hardangervidda neste uke (uke 33), og jakte på de beste råvarene. Trenger en ihuga molteplukker som kan litt om bæret, og som vil være med på multetur. Ta kontakt! Mari@dinmat.no


Jostein, 04.12.2007 15:32:33

Molter, fjellets gull

Er enig med Rolf Egil, i at det er molter nok til alle! Hvis du er i gode molteområder, så er det bare snakk om å være villig til å gå litt, så finner du molte. Jeg har plukket mye molter i Børgefjell, Snåsa og Alvdal. Jeg bor nå i Hjelmeland i Rogaland, og her finnes lite molte. Men moltemoralen er i tillegg tvilsom. Her har man med flere poser, slik at man både kan plukke karter og modne bær (kartene ettermodnes). Dette er håpløst! Ryfylkeheiene er følgelig ikke stedet for molteturer.


Nana Kobro, 04.12.2007 14:51:22

Multer

Hei! Kan jeg få kopiere litt om Multer og bruke et foto til min hjemmeside www.skopelitissa.com nå rett før jul? Jeg har nemlig fått multer fra Røros og de skal nytes her jeg bor på Skopelos i Hellas JulAften med gode venner! Håper på snarlig svar, hilsen nana@skopelitissa.com


Rolf Egil, 03.07.2007 23:20:54

Multer.

Jeg har vokst opp med fiske og multeturer i skog og fjell, å den takken skal mine foreldre ha. Når jeg ser på noen av innleggene her, så tenker jeg; hvorfor skal vi holde på hemelighetene rundt bærene? Det er ikke alle som vet hvor de skal lete og hvilket terreng de største bærene vokser. Jeg er snart 50 år å har hentet ned over 2000 kg multer siden jeg var en ung gutt. Multene er for alle. Her er noen tips til de som er usikker på hvor de skal lete: Sørvest helling, i og ved kjærr (fjellbjørk), ved ytterkant av myrene er multa mest stor og delikat.Steder som jeg anbefaler: Tufsingdalen, Sømådalen, Kvikne,Fosenhalvøya, Børgefjell... Hedemark, Trøndelag og Norland. Både i lavlandet og i høyfjellet. Skal du kjøpe multer så unngå butikker. God tur og nyt den fine naturen vi har her i NORGE.


Christian, 13.03.2007 10:45:51

Multer, fjellets gull.

Multene er jo gode å spise på brødskiva. Kokt og tilsatt sukker eller bare rørt tilsatt sukker. Best er de nyrørt ute på tur. Umoden bær (kart) lages det multelikør av. I multekremen bruker man gjerne kokt, rørt eller ubehandlede bær. Det er vel de vanligste bruksområdene. Flere steder i landet fungerer multene som statussymbol der det selvsagt er om å gjøre å finne mer enn naboen, søsteren, onkelen, kompisen e.l. Og har man først funnet ut hvor multene vokser sier man aldri hvor. Kjenner selv personer som står opp midt på natta for å komme først ut i terrenget og i tillegg skjuler de hvor de går. Og multene fungerer både samlende og splittende mellom slekter, gårder og grunneiere. Sist måned viste jo NRK en dokumentar som tok opp nettopp denne rivaliseringen fra et kystsamfunn i Nord-Norge.


Anders, 13.03.2007 10:25:46

oppstod

Når oppstod multene? Hvor oppstod de? Hvordan oppstod de? hvilken posisjon`/betydning har de for den norske mattradisjonen i dag? Hvorfor?


Renate Eggen, 16.11.2006 17:59:37

Rimelige multer!

Jeg kjøpte rimelige men super gode multer på Smart Club v Alnabru. Jeg lager multekrem fra min tantes oppskrift som vi har hver Jul. Hun koker de et øyeblikk før hun servere med krem og hjemmelaget is. Jeg strør litt walnøtter over! Mmmm...


Multe Krem, 15.08.2006 20:44:24

Multer, fjellets gull.

Klart du kan få kjøpt multer,og prisen den varierer alt etter hvor multene kommer fra. Rema 1000 har multer for noen tiere spannet(59kr Kiloet,men de ville ikke jeg kjøpt.


Vidar Ask, 15.08.2006 16:41:03

Kjøp

Er det mulig å få kjøpe multer?


Fra horten, 01.08.2006 12:55:39

Bra

Siden er bra som den er, ikke legg inn noen multekart. Det må dere ikke finne på å gjøre.


Fra horten, 01.08.2006 12:23:57

Ikke så bra

Dere burde ha noen kart slik at vi ser hvor disse multemyrene er hen... Gjør det, sett opp noen multekart, så kanskje artikkelen blir noget bedre.


Roger Tørriseng, 01.08.2006 01:15:13

Multer, fjellets gull.

Sv.fjellets gull. Det stemmer at forbudet mot plukking av multekart er opphevet.Dette skjedde ifjor da den nye matloven ble opprettet,man trudde før at planten ikke bar frukt på mange år hvis man tok med stilken dette er ikke helt riktig,men den kan ta skade ved neste års avling.Men som ellers når man ferdes i naturen bør man opptre hensynsfullt.


Kristin Dahl, 31.07.2006 18:42:53

Fjellets Gull

Mener det nå er tillatt å plukke multekart, da stemmer ikke teksten der det står at man får mulkt.


Niillas A. Somby, 30.07.2006 23:27:19

Gull er litt u-smakelig og litt belastet

Artikkelen er fin, men overskriften viser at verdiene ikke er helt gjennomtenkt. Jeg forbinder gull ,ed penger og makt for rikfolk. Sjøl er jeg mest glad for at multer smaker så godt, og det er langt i fra gull.


Turglad multeelsker., 18.08.2005 16:15:51

Multer, fjellets gull.

I år er det multe til alle, iallefall i Trøndelag.


Oddvar (Bykle), 10.08.2005 15:41:36

Multer, fjellets gull.

Tror det blir mye bær her i Setesdalen også i år.


Bærplukkern, 09.08.2005 23:58:50

Multer, fjellets gull.

Mye multekart i Østerdalen fra Koppang og nordover i uke 31


Til 				fotogalleri
Quiz
Hva viser bildet?
Dagens utsagn
Legg deg mett, varm og tarmtømt for en varm overnatting
Bokomtale

Terningkast:

Kommentar
Pakkliste
Avstemming

Hva er best på tur?
Telt, ingen tvil
Lavvu, basta
Kommer an på


Søk siste tiden


isfiske
børgefjell
finnmarksvidda
rype
sluk
røye
tolga
vinteren
stabbursdalen
rindal
forollhogna
nordmarka
hardangervidda
telt
saltfjellet
femundsmarka
skjækerfjella
Fjellrype
moh
blåfjell
ørret
atnasjøen
knuter
jakt
sylene
femund
atnasjøen
Storfugl
ørretfiske
finnmarksvidda
alta
røyefiske
kjennetegnene
tiur
rendalen
stor
Femundsmarka
største
porsanger
finse
turtips
fosen
nordfjord
svartisen

Annonse