Redaktørens kommentar   |   linker   |   kopirett   |   kontakt oss
   Turer
   Fiske
   Utstyr
   Friluft
   Fluefiske
   Fotogalleri
   Bokomtaler
korte filosofiske tekster
Er du ny her?

Velg da "turer" i venstre marg. Der finnes kanskje vårt beste stoff. Slapp av noen minutter – drøm deg bort i bilder - og ta deg gjerne tid til å lese og kommentere.

 

Nettstedet håper å inspirere de som drømmer seg frem mot fjellvann, multer, ryper og turer i urørt norsk natur

Det er hva vi kaller fjellogfiske.......

 

Høye fjell har alltid tiltrukket folk - og for å oppleve de fleste Norske tinder må man til den ville og vakre Jotunheimen. Flere av de første som berettet fra dette alpine landskapet var utlendinger. De sådde de første spirene til fjellsportens verden, og i beretningene ble mange av mytene rundt Jotunheimen skapt. Selv om Galdhøpiggen er en relativt enkel erobring snakker fremdeles folk om det å bekjempe toppen.


Spiterstulen er et av mange tiltalende utgangspunkt for ferdsel i Jotunheimen

Utlendinger var det også mange av denne dagen. I den slakke skråningen på motsatt side av elva for Spiterstulen har nok mange sovet en traumatisk natt inne i telt og provisoriske boliger. Så også for en del europeere jeg snakket med. Er det en regel som gjelder for teltliv er det å finne teltsteder som ligger flate og tørre. Man kan kanskje mistenke driverne av turisthytten for å legge forholdene til rette for innendørs (dyrere) overnatting enn pinsler i en uegnet utendørs leirplass.


Den naturskjønne Visdalen ovenfor Spiterstulen.

Turer til Jotunheimen og de tilgrensede områdene er en nødvendighet for alle som er glad i vakker natur. Som alltid i fjellet skifter utsikten konstant med årstider og vær. På få sekunder kan landskapet skifte karakter fra grått og bare trist til fantastiske bilder som bare brenner seg fast på netthinna. Denne dagen ga ikke disse skiftene, men et vær som ble gråere og gråere for hver høydemeter og minutt som gikk. Uansett er det lett å la seg inspirere av den ville naturen, og selv med snøvær og tåke kan man kanskje trygt nå toppen. Betjeningen nede ved Spiterstulen har alltid en god følelse om det er forsvarlig å ta turen opp eller ikke.


Etter en 45 min - 1,5 times gange ses denne toppen - Det tar ca 20- 45 minutter fra toppen av denne til selve Galdhøpiggen.

Spiterstulen er nok det mest vanlige utgangspunkter til både Galdhøpiggen, Visdalen og Glittertind. Og en ukes ferie her inne vil nok lade batteriene i både kropp og hode. Et annet alternativ til toppen er fra Juvasshytta og over Juvassbreen. Denne turen krever brefører, og du er da avhengig av å følge et organisert opplegg. For en ren topptur bør du planlegge en dag for besøket. Er du i god form kan du godt nå noen timers biltur også på samme dagen, men de fleste velger nok en overnatting nede i dalen i forbindelse med turen.


På deler av etappen følger stien ved siden av den mektige Juvassbreen.

Som alltid på fjellturer og langs de røde T'ene er humøret godt på de man møter. Samtalene sveiper alltid innom selve turen, distansen og hvor langt det er igjen osv. I tillegg til litt snakk rundt vær og inntrykk fra naturen. Noen ganger blir også samtalene mer spennende og det er nok grunnen til at så mange velger Jotunheimen. Tross alt er nok dette den mest sosiale nasjonalparken vi har. Selv møtte også jeg flere interessante mennesker på veien som blant annet to rutinerte friluftskamerater nede ved Spiterstulen. Med sine vel passerte 60 år hadde de mange opplevelser fra fjellområder i hele Norge. De hadde vært i området en uke og skulle nå videre til Rondane og lettere vær. Midtveis på turen opp kom jeg også inn i en lengre prat med en fra Israel som var i Norge for å gå i Jotunheimen og Lyngsalpene og også for å se Rosenborg spille mesterligakvalifisering mot Maccabi Haifa fra Israel. Både fotball og fjellopplevelser var enkle diskusjonstemaer og han var fornøyd med alt unntatt været så langt.

På siste vei mot toppen slo jeg følge med ei blid og hyggelig Finnmarksjente som i likhet med meg besøkte toppen alene denne dagen. Innimellom samtalen og den tette tåka tok jeg meg i å tenkte på hvor få jenter som egentlig har slike interesser. Det å møte damer på fjelltur alene er ikke hverdagskost, men noe jeg og sikkert mange andre friluftsmennesker kunne tenke seg å se langt oftere!


Merete Gamst ved toppen.

Vel oppe, med en kvikk- lunsj og litt drikke kunne man nyte fravær av utsikt, og også følelsen av å ha vært der på Norges høyeste fjell. Litt senere tok jeg farvel med turfølget og kunne ta et velfortjent og nødvendig bad i den iskalde elva nede i dalen.

til hovedsiden


Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.

Legg inn kommentar
Overskrift:
Navn:
Kommentar:


Mikael, 26.07.2011 12:05:53

Augusttur

Vi skal gå opp der i starten av august. Vi skal også gå fra spiterstulen. Morsomt å lese om turen!Gunnar, 03.07.2011 23:05:28

Ser ræva ut.

Dette ser ut som et trist helvete... gruer meg til vi skal gå i de råtne fjellene...


Kari-Mette W.Gjerdalen, 28.06.2011 21:32:47

spent toppturturist

Har planer om å nå toppen av Galdhøpiggen den 09.07. Med 2barn i 12-13 års alderen. Håper været er med oss den helga!!!!


Ronald, 18.04.2011 12:20:59

God info

Synes dette var godt lesestoff. Veldig greit med litt "ufarliggjøring" av turen opp til toppen. Veldig bra med bildene som konkretiserer turen. Velger nok denne ruten, og ikke start fra Juvasshytta når jeg skal opp..


Jenny, 18.11.2009 21:41:09

Hei

Det hvar fint, men jeg synes dere burde skrivd hvor høy galdhøpiggen!!


Little Me, 11.10.2009 13:57:55

Spiterstulen

Jeg synes det var dritbra på spiterstulen! jeg var der på leirskole i høst og det var kjmpefint!


Christian, 11.08.2009 16:09:07

Menn og kvinner er vel alle friluftsmennesker

Ikke sånn ment iallefall. Her er det vel ment slik at både friluftsmenn- og kvinner kunne tenkt seg at det var enda flere kvinner ute i naturen. Nå er jo dette et debattert tema: Enkelte ruter og fjellområder har vel overvekt av damer. Men i det store og hele er det nok flere menn enn kvinner som bedriver aktivt friluftsliv. Det hadde vel vært greit for begge kjønn om hadde utjevnet seg eller? Og gjerne med en del kvinner som går på tur alene. Folk som er alene på tur viser en ekte egeninteresse i turlivet og det sier faktisk ganske mye. De har ikke bare blitt med venner - men aktivt selv tatt initiativ til en tur ut. Nå blir vel de fleste lei av sitt eget selskap så sosiale turer er jo naturlig nok det mest vanlige.


torhild grøtte, 11.08.2009 13:46:09

Friluftsmennesker = mann

friluftsmennesker, er det bare karer det, da?


Ta k' Du, 11.06.2009 13:31:28

fin tur

du har en flott tur og fotansi opplevelse


Rita Delsoz, 25.04.2009 12:09:56

Tur til Piggen i Juni

Første gang i livet mitt skal jeg på en lang tur med mine venner. I Juni skal jeg opp til piggen. Jeg gleder meg til det og tenker mye på hvilken opplevelse får jeg?


Christian, 02.04.2009 00:11:31

Topptur til Galdhøpiggen

Spiterstulen er litt lengre og mer stigning men herfra kan du gå alene. Fra Juvass er det vel påbudt med guide pga bre-kryssing. Som regel guidede turer stadig vekk i sesongen.


Stig Rune, 01.04.2009 23:59:02

Juvasshytta eller Spiterstulen?

Anbefales det å gå opp fra Juvasshytta eller Spiterstulen?


marte h berntsen, 05.09.2008 14:05:24

Leirskole spiterstulen

det er drittbra på spiterstulen de er så fint der dere burde dra ditt


anne, 16.08.2008 01:29:11

Flott opplevelse

Hadde en flott tur til piggen i 2006.Gikk da fra Juvasshytta i strålende vær.Dette måtte oppleves igjen,og nå gleder jeg meg STORT til en ny tur,da fra Spiterstulen.Turen skal jeg ta på min 50årsdag,og en større opplevelse på denne dagen kan jeg alldeles ikke tenke meg:)En ubeskrivelig natur og en opplevelse for livet!


jenny, 06.07.2008 10:57:33

prosjekt

jeg og søskenbarnet har prosjekt i 4h om og beseire flest topper iløpet av sommeren-08 .vi starter med noen små og beveger os opp helt til galdhøpiggen gruer meg nesten jeg men gleder meg også da så det går vell bra håper jeg, det er jo ganske langt vettu men, tante & mamma blir også med da sef;)


astrid, 02.07.2008 12:49:59

Spiterstuen - Galdhøpiggen

Er denne ruta fri for brevandring, og en godt merka sti for uvante høyfjellsvandrere? Det planlegges turer medio august!


inger, 19.05.2008 22:54:27

jenter alene på tur...

hmmm.....gått temmelig mange turer i fjellet, de fleste alene, der er vel ikke veldig spsielt... ?


Øivind, 24.04.2008 21:04:47

Topptur til Galdhøpiggen

August er nok den sikreste perioden for utfart med tanke på klima.


..., 24.04.2008 16:32:14

Anbefalt tur!

Detta er ein tur som anbefalast. Har vore der 2 gonger, begge med dårleg vær. Så du bør vere i Lom i nokre dagar og reise opp til toppen på den beste og finaste dagen=) Hopp og sprang frå meg!


Mr. Z, 25.09.2007 16:16:18

Snart

Jeg skal dit om ca 2-3 uker -Gleder meg :)


Øyvind Kristian Finsås, 08.07.2007 18:42:31

Et "høydepunkt" i livet!

Etter et ferieopphold hos familie i Romsdal planla jeg turen tilbake til Bergen om Lom og en snartur på "piggen". Jeg tok meg tid til en overnatting i Lom og kjørte neste morgen til Spiterstulen.Det var sol og sommer(2006)og jeg traff tilfeldigvis en "bygenser" (Bergen)på park.plassen som også skulle en snartur på piggen!Det var pent vær til jeg kom til Svellnosi (2272 moh)da skyet det over og det kom torden og noen byger. Jeg hadde passert mange som ikke nådde toppen, sikkert på grunn av væromslaget, så det kan være fornuftig å ta med ekstra klær. Jeg snakket med turgåere som kom fra toppen og var blitt anmodet om å forlate hytten (på toppen) grunnet tordenvær.Var ikke så bra å være på toppen i tordenvær sa han som sto bak disken i pigghytten. Siste 150 høydemetrene opp (Piggbreen)var i grunnen noe tøff, men gleden av å kunne se ...9 meteren ga en fantastisk følelse og bidro til ekstra motivasjon. Bilder/video ble tatt og da jeg vel var nede igjen (ca kl.1800) "kjølte" jeg beina litt, før bilturen til Bergen (7-8 timer) var et faktum. En fantastisk tur for 50-åringer +-, God Tur!! ;)


am, 19.06.2007 15:38:22

ut på tur

skal dit i august, gleder meg masse.


Erika., 05.06.2007 12:06:30

;D

Vil også gå opp der! :)?, 10.04.2007 12:38:59

Null problem

Har gått denne turen baklengs.. Ikke så vanskelig!


?, 15.03.2007 10:42:21

Easy!

Jeg krøp opp når jeg var 2!:)


Rikke Rypdal Jacobsen, 29.12.2006 12:14:04

Topptur til Galdhøpiggen

ps. søskenbarnet mitt eirik er ikke så gammel men klarte å gå på toppen:)ikkje verst d var tåke på toppen med oss:(


Rikke Rypdal Jacobsen, 29.12.2006 12:09:21

Galdhøpiggen

eg har vore på galdhøpiggen d va fint å svær utsikt til spiterstulen eg er 12 år men gjegg dit for et halvt år sidan...:)


Nicolai, 22.12.2006 07:36:25

Galdøpiggen

Jeg tok en joggetur opp til Galdhøpiggen;)Iver, 10.11.2006 22:42:21

Styggebreen

Det er Styggebreen, ikke Juvassbreen som viser på bildet ditt.


Kenneth A, 02.10.2006 09:03:42

Bommtur?

Jeg har sagt at jeg har vært der, men har jeg det...... Jo da


ELIN (10 ÅR) ANDERS (6 1/2 ÅR), 07.08.2006 14:24:36

TOPPTUR TIL GALDHØPIGGEN

To spreke unger + mamma og pappa gikk fra Spirerstulen til Galdhøpiggen 5.aug.2006 Flott vær og fantastisk utsikt.Ørnulf Dahl, 12.07.2006 16:22:07

Toppen snart

Skal ta med Sønnen min Sondre 11år opp på toppen til uka. D går vel bra... :)


ole, 12.07.2006 16:20:13

vær

dårlig vær når vi var på piggen. synn


Ørnulf Dahl, 30.06.2006 21:08:52

Toppen snart

Skal ta med Sønnen min Sondre 11år opp på toppen til uka. D går vel bra... :)


Siri Koll Svensen, 29.06.2006 21:16:07

Uforglemmelig

Var der for en stund siden.Har venner som bestiger toppen i disse dager.Det gir ett visst suuuuug i magen.EG VILLLLL merrrr!! Kjempetur!!!


Synnøve Risenfald, 11.06.2006 22:30:58

værskifte

Hei Jeg har gått mange ganger opp på Galdhøpiggen og den mest spennende turen var den første, veldig skiftende vær vind og gråvær da jeg startet. da jeg nådde toppen var jeg egentlig litt skuffet, så ingenting bare tett skydekke, men så sprakk skydekket opp i korte øyeblikk og jeg miset nesten pusten av den fantastiske utsikten, det var en utrolig følelse som jeg aldrifg glemmer. derfor drar jeg tilbake gang på gang.


Merete, 22.05.2006 21:30:20

Topptur til Galdhøpiggen

Jepp. Stemmer nok det, Anne-Mari. Navnet ditt lyder kjent...


Anne-Mari, 16.05.2006 22:45:30

Merete Gamst

Spørsmål til Merete på bildet; var du au-pair i Sveis i 1996?


sara, 03.05.2006 10:16:53

Galdhøpiggen

Hva med den steinhytta som er på toppen? kan du ikke si litt om den?


jonny, 27.02.2006 19:18:48

allikevel

det går da allikevel ann å skrive ned litt fakta... (i det minste for de som sov på pulten på barneskolen)


Ragnar, 07.02.2006 21:48:58

Topptur til Galdhøpiggen

Galhøpiggen er 2469 meter høy! Det er jo barneskole pensum.


anonym, 06.02.2006 12:29:19

noe fakta?

hvis det skal stå om galdhøpiggen her burde det også stå fakta det virker som dere kan veldig mye om Galdhøpiggen men vet dere hvor høy den er det står det ikke noe om her..... neida hva er vitsen med en sånn side da?


Jens, 07.12.2005 16:58:23

Galdhøpiggen

Fantastisk tur å gå opp til Galdhøpiggen. Gikk selv fra Spiterstulen, den turen er helt fantastisk. Naturen er helt ubeskrivelig og en slik opplevelse glemmer man ikke med det første. Anbefaler alle å oppleve Galdhøpiggen en gang i sitt liv.


loppa, 03.08.2005 14:37:20

Topptur til Galdhøpiggen

Denne turen passer for alle. Bare beregne tiden i forhold til hvem man har med seg. Man har ikke behov for altfor god helse for å klare dette! Er været fint så er det få steder i Norge utsikten er bedre.. ;) Endeløse fjell...


lene, 03.06.2005 17:25:34

Topptur til Galdhøpiggen

jeg var der på leirskole opp til galdhøpiggen å jeg DØDETil 				fotogalleri
Quiz
Hva viser bildet?
Dagens utsagn
La turfølget få de største fiskene
Bokomtale

Terningkast:

Kommentar
Røye & ørretfiske (tips til fjellfiske)
Avstemming

Hva er best på tur?
Telt, ingen tvil
Lavvu, basta
Kommer an på


Søk siste tiden


isfiske
børgefjell
finnmarksvidda
rype
sluk
røye
tolga
vinteren
stabbursdalen
rindal
forollhogna
nordmarka
hardangervidda
telt
saltfjellet
femundsmarka
skjækerfjella
Fjellrype
moh
blåfjell
ørret
atnasjøen
knuter
jakt
sylene
femund
atnasjøen
Storfugl
ørretfiske
finnmarksvidda
alta
røyefiske
kjennetegnene
tiur
rendalen
stor
Femundsmarka
største
porsanger
finse
turtips
fosen
nordfjord
svartisen

Annonse