Redaktørens kommentar   |   linker   |   kopirett   |   kontakt oss
   Turer
   Fiske
   Utstyr
   Friluft
   Fluefiske
   Fotogalleri
   Bokomtaler
korte filosofiske tekster
Er du ny her?

Velg da "turer" i venstre marg. Der finnes kanskje vårt beste stoff. Slapp av noen minutter – drøm deg bort i bilder - og ta deg gjerne tid til å lese og kommentere.

 

Nettstedet håper å inspirere de som drømmer seg frem mot fjellvann, multer, ryper og turer i urørt norsk natur

Det er hva vi kaller fjellogfiske.......

 

Jeg skriver Forelhogna, at denne parken heter Forollhogna er en gåte for meg. Siden første tur som 7-åring har jeg aldri møtt noen, verken hedmarkinger eller trøndere omtale området mellom Hedmark og Sør-Trøndelag for Forollhogna. Nok om det, villrein, ryper og ørret er det i hvert fall godt om her inne i fjellheimen.


Endelig er det 10 september - og jakta på Hedmarks - sida kan begynne.

Forelhogna-området er gjerne betegnet som det gyldne triangel når det gjelder rypejakt. Her er sjelden dårlige år, og ofte gode år. Men jaktkort er ikke lett å få. En del av området er private terreng som hovedsakelig er opptatt, mens kommunale og statlige terreng er svært populære, og i loddtrekninger er sjansen for gevinst nesten som Lotto.


Forelhogna huser de største reinbukkene.

Vismuth er fismut

I år var første år med blyhaglforbud. Det har vært omdiskutert og hett tema, men nå er det nå engang innført. Ja, faktisk truer lensmenn med 5000 kroner i bot for de som fyller løpene med bly. Vi tømte lommebøkene, og gikk til anskaffelse av Eley Vismuth Rype og Nitedals Tungsten Matrix. Det viste seg at bare sistnevnte holdt mål, bare så synd at vi hadde sekken full av Vismuth. Vismuth eller Bismuth er et sjeldent grunnstoff med høy egenvekt. I utgangspunktet skulle Vismuth med 32 grams kule være bra, da tester i ulike medier har kåret Eleys patroner som vinner. En fordel er at Vismuth er et nokså mykt metall, ikke mye ulikt bly. Det gir mindre fare for rikosjetter, noe som er særlig viktig ved jakt med hund. Men egenvekten er ikke like god som bly, og ladningen på Eleys patroner var svært slapp. Nesten ikke ei rype døde momentant, faktisk måtte vi avlive flere fugl som følge av dårlig ammunisjon. Det gir rypejakta en bismak. Her har de ulike jaktmagasinene gjort en dårlig jobb. Jeg har hørt mange jegere basere seg på Eleys Vismuth som følge av tester og omtale i jaktblader, og deres slakt av ammunisjonen er den samme. Samtidig hilser jeg velkommen de signaler NJFF har kommet med, at bruken av de nye haglepatronene må revurderes ut i fra dyrehelsehensyn. Før årets jakt syntes jeg det hørtes ut som et dårlig argument for omkamp om blyhagl, men jaktas erfaringer viser åpenbart noe annet.


Det oser September av dette motivet.


Idyll og forventninger til klare septemberdager i rypefjellet.


Litt snusing er lov etter en vellykket apport. 


Fra områdene inne ved Enmolægeret.


Selv i et ellers dårlig rypeår kan Forelhogna gi gode resultater.

Snille og avslappende fjell

Vismuth eller ikke, irritasjon over dårlig ammunisjon kunne ikke ødelegge gleden av topp rypejakt i "Sør-Norges Finnmark". Jeg kaller det det; med slake vidder, snille fjell, små og store vann, småelver, fiske- og dyrerikt. Store multemyrer, og uendelige rypemarker. Og bedre enn Finnmark, her er landets flotteste villreinstamme. De fleste og flotteste gullgevirene er hentet herfra. Med andre ord, leter du etter ville fjell og utfordrende fjelltopper må du dra et annet sted. Fjellene mangler den store wow-faktoren, men er myke og avslappende fjell som er lite krevende å bedrive jakt og fiske i.


Ole Martin med en rast i bakken.


Den gode gamle jaktbua - noe det står flere av i dette området.

til hovedsiden


Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.

Legg inn kommentar
Overskrift:
Navn:
Kommentar:


tony, 28.05.2009 19:21:14

villreinsjakt

to jegere ønsker og kjøpe kort til villreinsjakta 2009. ta kontakt på tlf 95100060


Øyvind hansen, 13.09.2008 11:39:10

Småviltjakt i Forelhogna Nasjonalpark

Har nå kommet hjem etter rypejakt, i år tenkte jeg at jeg skulle teste ut vismut allikevel for å se om den er så dårlig som det hevdes. jeg fikk bare knall og fall effekt med mine vismut patroner. Jeg brukte eley grand prix og alphamax med 5 hagl.Eley rype tror jeg imidlertid blir for svak med bare 30 grams ladning.


Frank, 25.08.2008 21:13:11

levende død

Ja så er det snart tid for rypa igjen. Etter akk så mange forsøk med vismuth tror jeg med sikkerhet at skadeskytingen er mer enn dobblet for min del. Fjæra fyker og "ingen" detter ned. De som faller må som gjernes avlives manuelt. Vil anta at mange fugler flyr lagt og gjemmer seg bort å dør, da hjelper det lite med kvotesystem. Eller?


Øyvind hansen, 17.07.2008 14:59:04

Småviltjakt i Forelhogna Nasjonalpark

Noen som har prøvd gytorp dupelex tungsten matrix ? Har god erfaring med dene patronen til gås. Er en del som skryter av rio venatum vismut, har ikke testet dene enda, er skeptisk til vismuth på gås.


Øyvind Hansen, 01.07.2008 12:39:26

Småviltjakt i Forelhogna Nasjonalpark

Jeg jakter en del på gås og der kreves det mye av ammunisjonen, bruker hevi shot og tungsten matrix og gåsa dør momentant selv på langt hold. vismuth kommer aldri i min hagle.


Bjørn B., 24.10.2007 13:09:38

Re: Småviltjakt

Svenskene innførte aldri blyhaglforbud, eller det trådte aldri ikraft. Tror de to begrunnelsene som var mest framme var den mikroskopiske forurensningen småviltjakt i skog og fjell medfører, og dyrevernhensyn (siden de kunne se erfaringene fra bl.a Norge). Ellers er det blitt vanligere med "high speed"-patroner som har større gjennomtreningen i byttet, men de bør være 34 eller 36 grams ladning er min erfaring.


Arne Hjelmtvedt, 23.10.2007 22:39:06

Småviltjakt i Forelhogna Nasjonalpark

Jeg blir nesten litt forbanna når jeg leser dette. Jeg sikter da til forholdet bly kontra ikke bly. Jeg er førstegangsjeger og var i butikken for å kjøpe det jeg trodde var bra amunnisjon. Fikk beskjed om å kjøpe ELEY Alphamax high speed. "Den er best i test" ifølge butikken på Gjøvik. Opplevde med denne amunnisjonen at fjøra spruta og rypa fløy ufortrødent videre etter å ha blitt påskutt på 15 m hold!. Det er stor skam, rent dyrevernmessig å presentere slik ammunisjon! Et spørsmål til slutt. har svenskene gått tilbake til bly igjen. Hvis det er tilfelle, -hvorfor??


GB, 19.06.2007 09:02:19

Vismuth

Vismuth i moderate ladninger er ikke på noen måte tilrådelig. Selv med gode treffer måtte rypa avlives på bakken. Kun en god apportør reddet jakta. For jegere uten hund må slik ammo virke frustrerende. Jaktbladene som testet ammoen kan ikke ha gjørt jobben riktig. Dette var triste greier. Til årets jakt byttes merke. Vil forsøke Rio hagel nr 4.


Øistein, 11.05.2007 17:51:16

Småviltjakt i Forelhogna Nasjonalpark

Ja det er et sorgenskapittel denne vismut'n. Det er ganske så frustrerende som jeger å se at det du skyter på flyr like godt selv om det spruter dun. Nå håper jeg at NJFF tar opp igjen debatten. La oss starte opp igjen human jakt med bly....


Finn Fossmark, 24.09.2006 23:54:58

vismut = stakkars ryper

Human jakt ? - glem det. Rypene gikk i bakken, men kom seg på vingene igjen. Trodde først jeg skjøt dårlig, men etter flere situasjoner uten den minste tvil om skuddbilde er konklusjonen klar: Teoretiske målinger og teorier stemmer ikke under praktisk jakt. Får håpe NJFF tar utfordringer etter alle de tilbakemeldinger som kan leses rundt om på nettet.


Reidar Nordhus, 17.07.2006 12:47:04

KUNNE KJØPT KATTEN I SEKKEN

Jeg bestilte hytte på Hjerkinn og regnet med at jaktkortet kunne kjøpes etterpå. Da forregnet jeg meg stort. Salg av kort til rypejakt gjaldt bare fra 16. september. Generell for hele landet er jo den 10. Fikk ingen forklaring, men hytteleien skulle refunderes.


Jan Erik Hamnes, 08.07.2006 09:10:34

vismut-fismut

Må si meg enig vismut er et mye dårlige alternativ til bly. Brukte Eley Bismuth nr. 4 på rypejakta for å få tilstrekkelig kraft. Et tankekors er det når vi (5 kamerater) test skøt mange typer "lovelig" ammo typer, men konkluderte at Eley var best m.h.t jevn spredning og penetrasjon. Og prisen er jo latterlig høy. Nei gi oss tilbake ammounisjonen som er mest effektivt til jakt.


joar, 12.05.2006 12:03:09

vismut-fismut

vismut byrde bli tatt ut av markedet, har kamerater som jakter med vismut, dei har gått frå 50 prosent treff på rypejakt til 10 prosent pga denne dårlege patrona


Knut L., 24.10.2005 13:30:28

Småviltjakt i Forelhogna Nasjonalpark

Kan ikke annet enn å si meg enig i dine kommentarer vedrørende Vismut ammunisjon. Trodde i utgangspunktet at dette skyldtes dårlig skyting fra min side, men etter en dag med mange gode sjanser er jeg ikke i tvil. Fjellryper i flukt skutt på 10-15 m avstand måtte avlives. På avstander større enn 25 m fløy fuglen like godt etter direkte treff. Sittende fugl var svært hardskutte.


Til 				fotogalleri
Quiz
Hva viser bildet?
Dagens utsagn
Aldri fortell andre hvor multene vokser
Bokomtale

Terningkast:

Kommentar
Fiske på Finnskogen
Avstemming

Hva er best på tur?
Telt, ingen tvil
Lavvu, basta
Kommer an på


Søk siste tiden


isfiske
børgefjell
finnmarksvidda
rype
sluk
røye
tolga
vinteren
stabbursdalen
rindal
forollhogna
nordmarka
hardangervidda
telt
saltfjellet
femundsmarka
skjækerfjella
Fjellrype
moh
blåfjell
ørret
atnasjøen
knuter
jakt
sylene
femund
atnasjøen
Storfugl
ørretfiske
finnmarksvidda
alta
røyefiske
kjennetegnene
tiur
rendalen
stor
Femundsmarka
største
porsanger
finse
turtips
fosen
nordfjord
svartisen

Annonse