Redaktørens kommentar   |   linker   |   kopirett   |   kontakt oss
   Turer
   Fiske
   Utstyr
   Friluft
   Fluefiske
   Fotogalleri
   Bokomtaler
korte filosofiske tekster
Er du ny her?

Velg da "turer" i venstre marg. Der finnes kanskje vårt beste stoff. Slapp av noen minutter – drøm deg bort i bilder - og ta deg gjerne tid til å lese og kommentere.

 

Nettstedet håper å inspirere de som drømmer seg frem mot fjellvann, multer, ryper og turer i urørt norsk natur

Det er hva vi kaller fjellogfiske.......

 

Vet du hvordan isen er i marka spurte jeg på Nittedal Sport en tidlig morgen i førsten av desember. Den holder nok såvidt fikk jeg til svar. Men så sent som i forrige uke hadde jeg to stykker innom som hadde gått igjennom. Akkurat, tenkte jeg. Her gjelder det å være forsiktig.


En elg har krysset vannet på usikker is, under 10 cm.

For andre gang i år er det premiereklart i marka, denne gangen isfiskepremiere. I Oslomarka er det alltid noen isfiskere som prøver pilkestikka egentlig for isen bærer. Målet er røyevarpene. Hunnfisken trekker inn på grunner for å finne egnede gyteplasser, og "hakk i sporen" følger hannen. Dette skjer omtrent samtidig med isleggingen hver vinter. De vakre røyene, og vinterens slør over marka, gir vinterens vakreste eventyr.

Belønningen kan være stor for den som prøver seg på usikker is, og kommer seg ut til varpene til riktig tid. Men det er ingen stor belønning uten risiko. Ordinær utrustning bør inneholde ispigger, tau, og aller helst en kombinert varme- og flytedress. Det siste bruker i hvert fall mange av de som har gått igjennom isen, og som etter skrekkopplevelsen ikke velger å legge pilkestikka på den berømte hylla. Forresten en nedstøvet hylle som må være godt dimensjonert, så mye som er lagt på den opp gjennom historien?


Drahjelpen Ronja synes abbor er rare dyr.

Isfiskeutstyret tar ikke mye av hylla, det er i grunn ikke så mye man trenger. Pilkestikke med blink og maggot er den vanligste og enkleste utrustninga. Og det viktigste er at dette ofte er best etter røya. Men en opphengerflue kan være avgjørende på dager med treg fisk. Både mer naturtro marfloimitasjoner og rene fantasifluer fungerer godt. Den siste agner jeg som regel med en liten maggot. Isboret er suverent tyngst, og kan være sure kilo på lange turer. Dersom du skal på et kjent varp, og du er av den blide og hyggelige sorten, kan du spekulere i å droppe boret. Særlig i helgene før jul vil du alltid finne andre fiskere på varpene, og etter en god prat får du sikkert lov til å prøve noen av de uttallige hullene. Men du bør ikke gjøre det uten en invitasjon, noe som oftest ikke er noe problem.


Naturtro marflo-imitasjon. Gjerne dupp den rundt i mudderet på kikkfiske.


Fantasiflue - rødt og sølv er bra, sammen med livfulle marabou-fjær.

Oslomarka har en rekke røyevann som byr på varierte muligheter. Bestanden kan variere fra småfallen størrelse hvor nappene er mange, til mer tynne bestander av røye hvor mulighetene for storfisk er større. Kjente vann i marka er Øyungen, Hakkloa, Sandungen, Trehørningen, Elvvann, og Langvann. Oslomarkas Fiskeadministrasjons hjemmeside (www.ofa.no) inneholder all den informasjon som er nødvendig for en fersk isfisker, inkludert mange gode røyevarp. Timing er viktig, og beste tid regnes som regel å være før jul. Men også julehøytida kan by på godt fiske, særlig i vann der røya er seine inne på varpene. Og er du for seint ute, kan du allikevel være heldig. På varpene kan rognkorn være viktig mat annen fisk, og det er ikke uvanlig å få stor ørret i dette matfatet. Da kan det imidlertid være lurt å prøve alternative fiskeformer, for eksempel en liten balansepilk. Ørreten er langt mindre aktiv enn røya, og blinken kan se ut til å skremme mer enn å lokke en forsiktig ørret. Varpene er ofte grunne områder på 1,5 til 4-5 meter, og å følge med på en balansepilk som dupper rundt i hullet kan gi stor spenning.


Vakker markarøye

Røya har flotte farger på denne årstiden, og marka er pakket inn i julestemning av tung nysnø. Så lenge du holder deg varm, og finner røya på varpet, er alt duket for vinterens vakreste eventyr. Da er det bare ønske alle isfiskere en god jul, og skitt fiske.


Skriv gjerne en kommentar til artikkelen. Gjennom kommentarer hjelper du å holde fjellogfiske levende og det setter vi umåtelig stor pris på.

Legg inn kommentar
Overskrift:
Navn:
Kommentar:


Til 				fotogalleri
Quiz
Hva viser bildet?
Dagens utsagn
Du skal ikkje sova burt sumarnatta
Bokomtale

Terningkast:

Kommentar
Pakkliste
Avstemming

Hva er best på tur?
Telt, ingen tvil
Lavvu, basta
Kommer an på


Søk siste tiden


isfiske
børgefjell
finnmarksvidda
rype
sluk
røye
tolga
vinteren
stabbursdalen
rindal
forollhogna
nordmarka
hardangervidda
telt
saltfjellet
femundsmarka
skjækerfjella
Fjellrype
moh
blåfjell
ørret
atnasjøen
knuter
jakt
sylene
femund
atnasjøen
Storfugl
ørretfiske
finnmarksvidda
alta
røyefiske
kjennetegnene
tiur
rendalen
stor
Femundsmarka
største
porsanger
finse
turtips
fosen
nordfjord
svartisen

Annonse